Specialismen

Bij mij kun je terecht voor:

  • Ouderschap kent veel facetten. Ik kan je helpen met de juridische kanten van het ouderschap.

    Afstamming: het afstammingsrecht regelt wie de juridische ouders zijn van een kind. De wet verbindt allerlei gevolgen aan het juridisch ouderschap. Je moet denken aan de nationaliteit, de achternaam en het recht om te erven. Juridische ouders hebben vaak het gezag, maar dat hoeft niet. Juridische ouders zijn ook verplicht bij te dragen in de kosten van verzorging van hun minderjarige kinderen. Soms ontstaat het juridisch ouderschap automatisch, bijvoorbeeld door geboorte. Soms is het nodig om het juridisch ouderschap te regelen, bijvoorbeeld door middel van erkenning of adoptie.

    Gezag: gezag is zeggenschap over een minderjarig kind. Wie het gezag heeft, mag beslissingen nemen over een kind, zoals de schoolkeuze, verhuizing en het ondergaan van een medische behandeling. De rechter kan het gezag van ouders beëindigen. Gezag kan ook worden toegekend aan een ander dan de juridische ouder. Beide ouders houden het ouderlijk gezag over de kinderen na een scheiding.

    Modern ouderschap: kinderen worden steeds vaker geboren in een andere setting dan het traditionele man-vrouw gezin. Denk aan bewust alleenstaande moeders en paren van hetzelfde geslacht. In Nederland kan een kind maximaal twee juridische ouders hebben en kunnen maximaal twee personen het gezag over het kind uitoefenen. De Staatscommissie Herijking Ouderschap heeft in haar rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ van december 2016 geadviseerd om ook meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap wettelijk te regelen, maar het Kabinet heeft dit vooralsnog niet overgenomen. Overweeg je een vorm van modern ouderschap dan is het goed om je te laten adviseren over afstamming en gezag. Ik heb veel ervaring met het maken van donorovereenkomsten en (meer)ouderschapsplannen, waarin het ouderschap en gezag zo goed mogelijk geregeld kunnen worden.

  • Als je relatie eindigt, komt er veel op je af. Zijn er kinderen, dan wil je het ondanks het verdriet zo goed mogelijk voor ze regelen. Bij wie krijgen ze hun hoofdverblijf? Hoe geef je samen met je ex zo goed mogelijk vorm aan de omgang en opvoeding? Wat is een redelijke bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding? Is er een gemeenschappelijke woning, dan zul je willen onderzoeken of verkoop de beste optie is of dat een van jullie er blijft wonen. Is er grond voor partneralimentatie?

    Ik kan je hierin bijstaan. Als jullie hiervoor openstaan, is mediation vaak de beste optie. In sommige gevallen is dat lastig, bijvoorbeeld als de verhoudingen teveel op scherp zijn komen te staan of als er sprake is van een geweldsverleden of verslavingsproblematiek. Ik heb een ruime ervaring als procesadvocaat en probeer als dat nodig is ook via de rechter tot een werkbare oplossing te komen.

  • Bij een scheiding, maar soms ook nog daarna, is het vaak lastig om samen afspraken te maken over omgang en opvoeding en de verdeling van het huis en de spullen. Jouw belangen zijn anders dan die van je ex. Een mediator kan helpen om tot afspraken te komen. Een mediator geeft meestal geen advies en hakt ook niet de knopen door. Een mediator begeleidt het gesprek, heeft geleerd de soms heftige emoties in goede banen te leiden, managet de verwachtingen en kan jullie helpen om op creatieve oplossingen te komen. Ik treed in opdracht van beide partijen op als mediator. Ik ben als familierechtadvocaat ook in staat om jullie in de rol van mediator uit te leggen wat de juridische gevolgen zijn van de afspraken die jullie maken. Als jullie eruit zijn gekomen, schrijf ik het voor jullie uit in een convenant en/of een ouderschapsplan. Soms moeten jullie afspraken nog aan de rechter worden voorgelegd en dat kan ik ook voor jullie doen.

  • Ook na een scheiding kunnen geschillen ontstaan over de kinderen. Zelfs als je dacht het goed geregeld te hebben. Soms wordt de afgesproken zorgregeling niet goed nageleefd of heb je juist reden om die regeling te veranderen. Ex-partners kunnen heel verschillende gedachten hebben over de uitvoering van de zorg- en opvoedtaken. Misschien is een nieuwe partner in beeld. Hebben jullie allebei gezag, dan kan het moeilijk zijn om het eens te worden over een ingrijpende beslissing, zoals een verhuizing, een medische behandeling of de schoolkeuze. Ook in die gevallen is mediation mogelijk, maar vaak staan de belangen zo haaks op elkaar dat de rechter de knoop moet doorhakken. Ik kan je hierbij adviseren en zo nodig vertegenwoordigen.

  • Soms spelen er binnen het gezin of bij je kind problemen. Als de problemen zo ernstig zijn dat ze de ontwikkeling van je kind in gevaar brengen, dan kan de kinderrechter je kind onder toezicht stellen (OTS). Bij een OTS kan je kind ook uit huis worden geplaatst (UHP). Vaak gebeurt dit op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Een OTS is bedoeld om ouders bij de opvoeding te ondersteunen en te begeleiden, zodat zij het in de toekomst weer zonder hulp kunnen. Je krijgt dan te maken met een gecertificeerde instelling (GI) die de kinderbeschermingsmaatregelen uitvoert. De GI kan ook een verzoek doen aan de kinderrechter om de maatregelen te verlengen, dus heb je er belang bij om de verhouding goed te houden. Het valt niet mee om met al deze instanties om te gaan. Ze werken soms niet goed samen, zijn onderbezet en het kan lastig zijn om grip op de situatie te houden en te worden gehoord. Het komt ook voor dat ex-partners proberen om de hulpverleners op hun hand te krijgen. Hoewel de maatregelen getroffen worden in het belang van je kind, kan het heel onrechtvaardig voelen dat de regie over de verzorging en opvoeding zomaar uit je handen wordt genomen. Ik heb een ruime ervaring met zulke zaken. Ik kan je bijstaan in procedures bij de rechtbank en een eerlijke inschatting maken van wat wel en niet haalbaar is om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie terug te keren.

Meer weten?

Wil je meer weten over mijn specialismen of wil je een afspraak maken?