Draagmoederschap wettelijk geregeld

Als het aan de Ministerraad ligt, krijgt Nederland als een van de eerste Europese landen een wettelijke regeling voor draagmoederschap. Afgelopen vrijdag stemde de Ministerraad in met een wetsvoorstel van minister Weerwind (rechtsbescherming).

Zorgvuldig draagmoederschap

Omdat een wettelijke regeling op dit moment ontbreekt, moeten wensouders vaak lange en onzekere procedures volgen voordat zij formeel de ouders van het kind kunnen worden. Dat zorgt voor onzekerheid voor het kind, de wensouders en de draagmoeder. Met het wetsvoorstel wil de minister een regeling treffen voor zorgvuldig draagmoederschap.

Als de nieuwe regeling er komt, kan een rechter al voor de conceptie beslissen dat de wensouders meteen vanaf de geboorte de juridische ouders van het kind zijn. Ook komt er een register waarin informatie wordt opgenomen over het draagmoederschapstraject, zodat het kind later gegevens over bijvoorbeeld de tussen draagmoeder en wensouders gemaakte afspraken kan inzien. Verder wordt vastgelegd wat wensouders voor de draagmoeder mogen betalen en hoe hoog het bedrag van de vergoeding mag zijn.

Internationaal draagmoederschap

Ook wensouders die een draagmoederschapstraject in het buitenland volgen, kunnen op deze wet terugvallen. Als voldaan is aan vergelijkbare voorwaarden die in Nederland aan het traject worden gesteld, kan het ouderschap net als voor wensouders die het traject in Nederland doorlopen hebben, meteen erkend worden.

De voorwaarde waaraan zo’n draagmoederschapstraject bijvoorbeeld moet voldoen is dat er een rechterlijke toets aan te pas is gekomen. Ook moet het kind een genetische band hebben met ten minste één van de wensouders. Verder moeten wensouders voorlichtingover de emotionele en juridisch aspecten hebben gekregen.

Het wetsvoorstel wordt hierna nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer behandeld.

Contact

Mocht je meer willen weten over (internationaal) draagmoederschap, neem dan gerust contact met mij op. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden.

Neem contact met mij op

Vorige
Vorige

Pleidooi bij Hoge Raad over homohuwelijk in Aruba en Curaçao

Volgende
Volgende

Kritische rechter verleent geen machtiging uithuisplaatsing